Oud St-Jacobshospitaal

  • Photo Jean Leclercq

Inleiding

Net als het hospitaal Notre-Dame à la Rose van Lessines, ontving sinds zijn oorsprong in 1202 het St-Jacobshospitaal van Le Roeulx zieken en pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Ten prooi aan talrijke financiële moeilijkheden werd het vanaf het begin van de 17de eeuw door kloosternonnen beheerd. Zij ook voerden handelingen van liefdadigheid uit, en dit tot aan de Franse revolutie en zelfs later, aangezien het oude hospitaal tot het begin van de 21ste eeuw een ziekenhuis voor bejaarden werd.

Vandaag herbergt het gebouw de kantoren van het OCMW van Le Roeulx maar het is er toch in geslaagd zijn historische knusheid en aantrekkelijkheid te behouden.

Achter het gebouw kan je zeker vol bewondering een prachtige rozentuin alsook een wedstrijdtuin van nieuwe rozen ontdekken. Van mei tot juni en van augustus tot oktober zullen deze aangename plekjes al je zintuigen kunnen verrukken.

Ligging

Faubourg de Binche 1
7070 Le Roeulx

Photo Jean LeclercqBezoek

Bezoeken zijn mogelijk in « vrije » of « private » groepen van minimaal 10 en maximaal 25 personen.

  • « Private » groep: keuze van de dag en van het uur voor een bezoek in overleg met een lid uit de St-Jacob VZW.
  • « Vrije » groep: iedereen kan zich individueel inschrijven. De inschrijvingen worden afgesloten zodra er 25 personen ingeschreven zijn.

Duur: 1u30
Tarief: 6 € (+ 1 € met koffie, + 4 € met uitgebreid ontbijt)

Talen: FR/NL/EN

Informatie